Pagina's

vrijdag 21 december 2018

Goddelijke stoofperen

3-4 personen
* 1 kilo stoofperen (bij voorkeur Gieser Wildeman)
* 150 ml rode port
* 1,5 eetlepel boter
* 50 gram palmsuiker
* 3 kardemompeulen
* 2 kaneelstokjes
* 3 hele pimentkorrels
* 2 steranijs


* De kardemompeulen lichtjes pletten.

* Schil de peren zo dun mogelijk en snijd ze in vieren. 
* Verwijder de klokhuizen. 

* Smelt op laag vuur de boter in een pan met dikke bodem en doe daar de kardemom, kaneel, piment en steranijs in. 
* Bak dit op laag vuur ongeveer 2 minuten tot de geur vrij komt. 

* Doe de peren erbij en draai het vuur middelhoog. 
* Schud of schep de peren een paar keer om, zodat ze allemaal aan alle kanten een beetje bedekt zijn met de specerijenboter. 

* Giet de port op de peren, gevolgd door de palmsuiker. 
* Draai het vuur hoog, wacht tot de port kookt en roer dan om de suiker zoveel mogelijk op te lossen. 

* Doe een deksel op de pan en laat ongeveer 90 min heel, heel zacht sudderen en schep af en toe de peren even om.

* Door de deksel op de pan zal de port niet zo snel verdampen, dus je kan de peren zonder toevoeging van extra vocht op deze manier wel anderhalf uur laten stoven. Het is wel de bedoeling dat het vocht uiteindelijk indikt. 

* Verwijder voor het serveren de kardemom, kaneel, piment en steranijs. Ik vind dit heel erg lekker met een ouderwets gekookt aardappeltje met jus en draadjesvlees.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten