Pagina's

zondag 30 augustus 2020

Cheesecake met gekarameliseerde peren

- 3-4 peren
- 50-75 gram boter
- 50-100 g suiker
- 1/2 theelepel kaneel of speculaaskruiden
- 1/4 citroen (sap)

- 200 gram kaneelkoekjes, amaretti koekjes, kruidnoten ...  
- 60 g gesmolten boter
 
- 600 gram roomkaas
- 125 gram crème fraîche
- 100 gram suiker
- 2 eieren
- 2 eidooiers
- 1 eetlepel custardpoeder
- (1/2 citroen, rasp)

- 150 gram slagroom
- 1/2 eetlepel suiker


- Springvorm: diameter 24 - 26 cm.

- Oven voorverwarmen op 180 °C.
 
* Schil de peren en verdeel deze in 8 partjes.
 
* Smelt de boter op een middelhoog vuur.  
* Voeg de peer, suiker, speculaaskruiden of kaneel en het citroensap toe en meng alles door elkaar.
* Bak de peer ongeveer 5 minuten op een middelhoog vuur. Je zult zien dat de suiker zal gaan karameliseren en een mooi laagje om de partjes peer vormt. Voeg een klein scheutje water toe als je denkt dat het proces te snel gaat. 
 
* Zet een vergiet op een kom of bord en die hier de inhoud van de pan in. 
* Laat de peertjes afkoelen, het vocht wordt gebruikt om de vulling op smaak te brengen.
 
* Bekleed de springvorm met bakpapier. 
* De koekjes fijn malen in de keukenmachine en meng ze met de gesmolten boter. 
* Verdeel het mengsel over de bodem van de vorm en druk dit met de bolle kant van een lepel gelijkmatig aan.
* Bak de bodem 5-8 minuten en laat deze vervolgens wat afkoelen.

* Meng de roomkaas, crème fraîche en de 100 gram suiker door elkaar tot een gladde massa.
* Voeg er een voor een de eieren en de dooiers aan toe tot deze helemaal zijn opgenomen.
* Roer er nu de custardpoeder en een snufje zout goed doorheen en eventueel citroenrasp.
* Als laatste voeg je het [enigszins afgekoelde] vocht van de peren erdoor.
 
* Neem 8 stukjes mooie peer en bewaar deze in een bakje in de koelkast voor de afwerking. 
* Snijd de rest van de peer stukjes nog eens in de lengte door en verdeel deze over de bodem. 
* Giet er de vulling voorzichtig overheen en strijk glad.
 
* Verlaag de oventemperatuur naar 130 °C. Zet een braadslede onder het rooster en giet er een laag heet water in. De stoom geeft de taart een mooie egale bovenkant. 

* Zet de cheesecake op het rooster en bak de taart in 75 minuten gaar. 
* Zet de oven uit na 75 minuten maar haal de taart er nog niet uit. Laat dit nog een uur staan.
* De taart moet gestold zijn maar mag in het midden nog wel wat wiebelen. 
 
* Laat de cheesecake afkoelen tot kamertemperatuur en zet hem daarna een nacht in de koelkast.
 
* Neem de taart uit de vorm en zet deze op een schaal. 
 
* Klop de slagroom met een beetje suiker stevig. 
* Snij de overgehouden partjes peer in de lengte door. 
* Zet 16 noppen slagroom op de taart en leg er de partjes peer tussen.

Bron: https://lekkertafelen.nl/recepten/bakken/taart/cheesecake-met-gekarameliseerde-peren/

https://rutgerbakt.nl/taart-recepten/cheesecake/cheesecake-met-gekarameliseerde-peer-recept/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten