4 personen
- 1 kg zuurkool
- 200 - 250 g spekblokjes
- 2 - 3 uien
- 2 eetlepels reuzel (smout), ganzenvet of boter
- 1- 2 laurierblaadjes
- 2 kruidnagels
- 6 jeneverbessen
- 6 peperbolletjes
- 1 theelepel korianderzaadjes of komijn
- 2 dl droge witte wijn (bij voorkeur Riesling), bouillon of appelsap
- 2-4 appels (Jonagold) of 1-2 dl appelmoes
- 1 runder- of kipbouillonblokje
- 1 rookworst of Poolse worst
- 4 plakken Casselerrib
- 1 blik Frankfurterworstjes of 4 verse knakworsten
* Spoel de zuurkool onder stromend water (of 20 minuten laten weken in koud water) en druk het vocht er goed uit.
*
De
kruidnagels, de peperbollen, de jeneverbessen en de korianderzaadjes
kneuzen en samen met het laurierblad in een thee-ei stoppen.
* De uien en appels in stukjes snijden.
* Spekblokjes uitbakken in een ruime stoofpot en ook de Casselerrib lichtjes aanbakken.
* De Casselerrib terug uit de pot nemen.
* De uien en appels toevoegen en laten meestoven tot de uien glazig worden.
* Zuurkool toevoegen en alles goed mengen.
* Leg het thee-ei met de kruiden op de zuurkool, verkruimel het bouillonblokje en giet de witte wijn er overheen.
* Laat 1 à 2 uur stoven op een zacht vuurtje.
* 15 minuten voor het einde de rookworst, casselerrib en/of Frankfurterworstjes toevoegen.
* Opdienen met aardappelpuree en mosterd.
Tips:
- De uitgebakken spekjes en gebakken ui apart houden en op het eind terug toevoegen.
- Voeg 1 eetlepel mosterd bij de uitgebakken spekjes.
-
Eventueel 1 à 2 kleine blikjes ananas of 200 g verse ananas, in blokjes
gesneden ham en een grote scheut gembersiroop toevoegen.
- 1-2 geperste teentjes knoflook met de uien meebakken.
- 1 in plakjes gesneden wortel meestoven met de uien.
- 100 g rozijnen laten meestoven met de zuurkool.
- Bestrooien met geraspte kaas en laten gratineren.
- 1 glas witte wijn + 1 glas droge sherry
- De smaken een dag laten intrekken maakt de schotel nog lekkerder.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten