Bloemkoolgratin
- 1 bloemkool
- 30 g boter
- 30 g bloem
- 3 dl melk- 2 dl kookvocht
- 100 g gemalen kaas
- nootmuskaat
- peper en zout
* Snij de bloemkool in mooie gelijke roosjes.* Schil de steel en snijd in kleine stukjes. * Leg de stukjes steel in kokend gezouten water. * Na een tweetal minuten mogen ook de roosjes er bij. * Kook de bloemkool beetgaar (ca. 10-15 minuten, afhankelijk van de grootte van de roosjes).
* Maak een saus met de boter, bloem, melk en kookvocht.* Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat en 70 g van de gemalen kaas. * Giet de bloemkool af en schik de roosjes en de stukjes steel in een ovenschotel. * Bedek met de saus en strooi er de rest van de kaas over. * Gratineer onder de grill.- Mosterd naar smaak bij de saus voegen. - Versieren met fijngehakte peterselie en/of stukjes hardgekookt ei.- 250 g gekookte ham fijnsnijden en aan de saus toevoegen.- 1 eidooier aan de saus toevoegen.- Breng de melk aan de
kook met 1 ui (in stukken gesneden), 1 kruidnagels en 1 laurierblaadje. Haal van het vuur af en laat 20
minuten trekken. Schenk de melk door een zeef.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten