Pagina's

dinsdag 17 september 2013

Bloemkoolgratin


4 personen

- 1 bloemkool
- 30 g boter
- 30 g bloem
- 3 dl melk
- 2 dl kookvocht
- 100 g gemalen kaas
- nootmuskaat
- peper en zout 

* Snij de bloemkool in mooie gelijke roosjes.
* Schil de steel en snijd in kleine stukjes. 
 
* Leg de stukjes steel in kokend gezouten water. 
* Na een tweetal minuten mogen ook de roosjes er bij. 
* Kook de bloemkool beetgaar (ca. 10-15 minuten, afhankelijk van de grootte van de roosjes).
 
* Maak een saus met de boter, bloem, melk en kookvocht.
* Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat en 70 g van de gemalen kaas.

* Giet de bloemkool af en schik de roosjes en de stukjes steel in een ovenschotel. 
* Bedek met de saus en strooi er de rest van de kaas over. 
* Gratineer onder de grill.
 
Tips:
- Mosterd naar smaak bij de saus voegen. 
- Versieren met fijngehakte peterselie en/of stukjes hardgekookt ei.
- 250 g gekookte ham fijnsnijden en aan de saus toevoegen.
- 1 eidooier aan de saus toevoegen.
- Breng de melk aan de kook met 1 ui (in stukken gesneden), 1 kruidnagels en 1 laurierblaadje. Haal van het vuur af en laat 20 minuten trekken. Schenk de melk door een zeef.
 
Bron:
http://www.lekkervanbijons.be/recept/bloemkoolgratin

Geen opmerkingen:

Een reactie posten