- 205 g patentbloem
- 2 tl bakpoeder
- ¼ tl zout
- ¼ tl kardemonpoeder (optioneel)
- 70 g ongezouten boter, op kamertemperatuur
- 150 g lichtbruine basterdsuiker
- 2 grote eieren
- 80 ml zonnebloemolie
- de rasp van 1 sinaasappel of 1 citroen
- 1½ tl vanille-extract
- 8 pruimen
- Vierkant bakblik van 20 cm
* Oven voorverwarmen op 180°C.
* Het bakblik invetten en bekleden met bakpapier.
* Halveer de pruimen en verwijder de pit.
* Meng de bloem, bakpoeder, zout en kardemonpoeder in een kom.
* Oven voorverwarmen op 180°C.
* Het bakblik invetten en bekleden met bakpapier.
* Halveer de pruimen en verwijder de pit.
* Meng de bloem, bakpoeder, zout en kardemonpoeder in een kom.
* Klop met de mixer op medium snelheid de boter 3 - 5 min. zacht en romig.
* Voeg de suiker toe en mix nog 2 min.
* Voeg één voor één de eieren toe en
mix na ieder ei minstens 1 minuut.
* Voeg de zonnebloemolie, de sinaasappelrasp en het vanille-extract toe en mix op medium snelheid alles goed door.
* Voeg de bloem, bakpoeder, zout en eventueel kardomompoeder toe en zet de mixer op de langzame stand
en mix tot alles goed gemengd is.
* Ga met een spatel langs de kant van de
kom, zodat je zeker weet dat alles gemengd is.
* Verdeel het deeg in de bakvorm en maak het glad.
* Verdeel de halve
pruimen over het deeg in vier rijen van vier en duw ze met de
binnenkant naar boven in het deeg.
* Duw de pruimen een beetje
aan.
* Zet de vorm in de voorverwarmde oven en bak de cake 40 - 60 minuten, tot
de cake er mooi bruin uitziet en een satéprikker er schoon en droog
uitkomt.
* Laat de cake 15 minuten afkoelen in de vorm en haal hem er dan uit en
laat verder afkoelen op een rooster.
* Snijd de cake in acht stukken.
Tip:
- Strooi een handje hagelsuiker over het beslag voor het bakken.
- Kan ook met abrikozen, nectarines, perziken of kersen.
- Kan ook met abrikozen, nectarines, perziken of kersen.
Bron:
Geen opmerkingen:
Een reactie posten