Pagina's

vrijdag 20 september 2013

Pruimencake

8 personen 

- 205 g patentbloem
- 2 tl bakpoeder
- ¼ tl zout
- ¼ tl kardemonpoeder (optioneel)
- 70 g ongezouten boter, op kamertemperatuur
- 150 g lichtbruine basterdsuiker
- 2 grote eieren
- 80 ml zonnebloemolie
- de rasp van 1 sinaasappel of 1 citroen
- 1½ tl vanille-extract
- 8 pruimen
- Vierkant bakblik van 20 cm

* Oven voorverwarmen op 180°C.

* Het bakblik invetten en bekleden met bakpapier.
* Halveer de pruimen en verwijder de pit. 

* Meng de bloem, bakpoeder, zout en kardemonpoeder in een kom.
* Klop met de mixer op medium snelheid de boter 3 - 5 min. zacht en romig. 
* Voeg de suiker toe en mix nog 2 min. 
* Voeg één voor één de eieren toe en mix na ieder ei minstens 1 minuut.
* Voeg de zonnebloemolie, de sinaasappelrasp en het vanille-extract toe en mix op medium snelheid alles goed door.
* Voeg de bloem, bakpoeder, zout en eventueel kardomompoeder toe en zet de mixer op de langzame stand en mix tot alles goed gemengd is. 
* Ga met een spatel langs de kant van de kom, zodat je zeker weet dat alles gemengd is.

* Verdeel het deeg in de bakvorm en maak het glad. 
* Verdeel de halve pruimen over het deeg in vier rijen van vier en duw ze met de binnenkant naar boven in het deeg.
* Duw de pruimen een beetje aan.

* Zet de vorm in de voorverwarmde oven en bak de cake 40 - 60 minuten, tot de cake er mooi bruin uitziet en een satéprikker er schoon en droog uitkomt.

* Laat de cake 15 minuten afkoelen in de vorm en haal hem er dan uit en laat verder afkoelen op een rooster. 
* Snijd de cake in acht stukken.

Tip:
- Strooi een handje hagelsuiker over het beslag voor het bakken.  
- Kan ook met abrikozen, nectarines, perziken of kersen. 

Bron:
http://overeten.com/2013/pruimencake/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten