voor ongeveer 10 kleine potjes van 150 cc
- 2 kleine spitskolen
- 2 middelgrote uien
- 1 grote koolrabi (Superschmelz) of 4 kleintjes
- 3 tot 4 zomerwortelen
- 1 theelepel zout
- 1/2 liter water
- 1/2 liter blanke azijn
- 10 grote volle eetlepels suiker
- naar smaak 1 pepertje en/of een klein stukje verse gember, geschild en heel fijn geraspt
- 1 kleine theelepel kurkuma
* Was en maak de groenten schoon.
* Snijd de spitskool in reepjes, de uien in dunne kwart ringetjes en rasp de wortelen en de koolrabi grof.
* Breng azijn, water, suiker, zout, geraspte gember, fijngehakte cayennepeper, en kurkuma in een flinke pan aan de kook.
* Maak ondertussen de potten schoon, met kokend water en soda, spoel na met kokend water en laat het kokendhete water in de potten staan tot je die kunt gaan vullen.
* Voeg als het mengsel kookt eerst de uien toe en kook die 2 minuten.
* Voeg dan koolrabi en worteltjes toe en kook nog 1 minuut.
* Voeg tot slot de spitskool toe en kook ook dat nog maximaal 1 minuut (voor een lekker knapperige atjar, als je liever een wat zachtere atjar wilt, laat dan nog 3 tot 5 minuten doorkoken.)
* Giet de gesteriliseerde potjes en deksels met kokendheet water leeg en vul ze met zoveel mogelijk groenten.
* Zet even apart tot alle potjes goed zijn gevuld met groenten en vul dan af met het azijnmengsel.
* Sluit de potjes af en laat ondersteboven afkoelen.
* Als de potten vacuüm zijn is de atjar zeker 8 maanden houdbaar, maar potten die niet vacuüm en potjes die eenmaal open zijn gemaakt bewaar je in de koelkast, maximaal enkele weken.
Bron: http://www.mooiemoestuin.nl/inmaken/atjar/
Geen opmerkingen:
Een reactie posten