4 personen
- 1 grote komkommer of 2 kleinere
- zout
- 3 eetlepels lichte sojasaus
- 1/2 theelepel vijfkruidenpoeder
- 1/2 theelepel rode-pepervlokken of sambal oelek of een 1/2 fijngehakt rood pepertje
- 1 eetlepel sesamolie
- 2 eetlepels witte wijnazijn of chinese azijn
- 2 eetlepels vers gehakte koriander of peterselie
* Haal dunne reepjes schil van de komkommer met een citroentrekker voor een gestreept effect.
* Snij de komkommer in de lengte doormidden en verwijder eventueel de zaden.
* Snij elk stuk komkommer in stukjes van 5 cm.
* Bestrooi rijkelijk met zout en leg de stukjes in een vergiet om uit te
lekken.
* Laat ze ca. 30 minuten staan.
* Spoel de komkommerstukjes goed af, laat uitlekken en dep ze goed droog met keukenpapier.
* Doe de komkommerstukjes in een kom en meng ze met alle andere ingrediënten, behalve de koriander of peterselie. Laat even intrekken.
* Dek de kom gedeeltelijk af en verhit het gerecht 1-2 minuten in de microgolf op de hoogste stand.
* Laat het gerecht in de kom afkoelen en laat het nog enige tijd in de koelkast staan (af en toe omscheppen).
* Serveer het dezelfde dag.
* Geef kruidige komkommer als voorgerecht bij een Chinese maaltijd of als bijgerecht bij vlees of gevogelte
Variatie:
- Voeg 1-2 theelepels honing toe aan de marinade voor zoetzuur.
Bron: http://www.kookgek.be/dengroenen/china.html#Pittige%20komkommers
Geen opmerkingen:
Een reactie posten