Pagina's

zondag 25 november 2012

Aardappelpreisoep

Basissoep:

- 2 - 4 uien
- 1 kg prei
- 1 kg aardappelen
- 1 teentje knoflook
- (eventueel 3 stengels groene selder)
- 2 theelepels tijm of 3 takjes verse rozemarijn
- 2 liter kippenbouillon
- peper en zout
- olijfolie 
- (eventueel 1 potje roomkaas)

* Snij de uien in stukken, de prei in ringen en de aardappelen in blokjes.

* De ui aanstoven tot hij glazig geworden is.
* Prei, knoflook en aardappelen toevoegen en even laten meestoven.
* Kippenbouillon toevoegen en zachtjes laten koken tot de groenten gaar zijn (ca. 20-30 minuten).

* De soep mixen en zeven.
* Op smaak brengen met peper en zout.

Variatie 1:
* Leg een rookworst in de soep en verwarm de soep ca. 10 minuten afgedekt tegen de kook aan.
* Neem de rookworst uit de pan en snijd deze in plakjes.
* Roer de plakjes rookworst door de soep.
* Verdeel de soep over vier kommen.

Variatie 2:
* Stukjes spek lichtbruin en krokant bakken.
* Spekjes uit pan scheppen en op keukenpapier laten uitlekken.
* Plakjes spek in pan doen en tot knapperige krul bakken.
* Bieslook fijnsnijden.
* Helft van de bieslook door de soep roeren. 
* Soep in kommen scheppen en bestrooien met spekjes en rest van de bieslook. Garneren met spekkrul.

Variatie 3:
* Plakjes schouderham of gekookte ham in reepjes snijden en door de soep roeren, samen met fijngehakte bladselderij.

Variatie 4:
* Breng de soep op smaak met de koffieroom of room, zout, peper en nootmuskaat. Garneer het tot slot met wat achtergehouden fijngesneden preiringen en geraspte kaas.

Variatie 5:
Aardappel-preisoep met zalmtartaar  en croutons (4 personen)
- 2 eetlepels sherry op 500 ml soep
- 250 g. gerookte zalmfilets (of gerookte foerlfilet)
- 2 el. creme fraiche
- 3 el. fijngesneden dille
- kappertjes
- 1 el. citroensap
- zout en peper
- 4 dunne lange repen stokbrood
- 2 eetlepels fijngesneden peterselie

* Zalmtartaar maken (kan 2 uur van tevoren): 150 g. zalm pureren. De rest van de zalm fijn snijden en met creme fraiche, dille en kappertjes door de zalmpuree roeren. 
* Op smaak brengen met citroensap, zout en peper. Tot gebruik in de koelkast bewaren.

* Zalmmengsel op kamertemperatuur laten komen.
* Intussen de soep opnieuw aan de kook brengen en slagroom en sherry erdoor roeren. 
* Stokbrood roosteren en beleggen met quenelles (=ovale bolletjes) zalmtartaar. 

* De soep in borden scheppen. 
* Peterselie erover strooien en croutons met zalmtartaar op de rand van de borden leggen

Variatie 6:
Aardappel-preisoep met geroosterde knoflook
* Verwarm de oven voor tot 200 °C..
* Neem een stuk dubbel aluminiumfolie van ca. 30 x 30 centimeter.
* Snijd de knoflook bol overdwars doormidden.
* Zet de halve knoflookbollen op de aluminiumfolie en bestrooi ze met peper en zout. Druppel er wat olijfolie over.
* Druk de twee helften weer tegen elkaar en vouw er de folie strak omheen.
* Zet de knoflookbol in een kleine ovenschaal en zet deze in de oven.
* Laat de knoflookbol een uur roosteren.
* Haal hem dan uit de oven en laat goed afkoelen.
* Knijp de geroosterde knoflook uit boven de soep en roer goed door.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten