2 personen
- 100 g prei
- 1 middelgrote ui of lente-ui met groen
- 100 g witte kool, spitskool, Chinese kool of wortel
- 1/2 rode peper of lombok of 1 theelepel sambal
- 1 teentje knoflook
- 100 g gekookte ham en/of garnalen
- 100 g hamlap, kip, rundvlees
- 1 ei
- zout en peper
- 1 kop rijst
- 3 koppen kippenbouillon
- 2 theelepels djahé (gemberpoeder)
- 1-2 eetlepels ketjap manis
- arachideolie
* Prei in halve ringen snijden. Gebruik het deel waar het wit naar groen overgaat, dit geeft meer kleur.
* De ui fijnsnijden of de lente-ui in fijne ringen snijden.
* De kool of wortel in fijne reepjes of schijfjes snijden.
* Verwijder de pitjes en zaadlijsten uit de rode peper en snij de peper in kleine stukjes.
* Knoflookteentje pletten.
* De gekookte ham in fijne reepjes of blokjes snijden.
* De hamlap, kip of rundvlees op smaak brengen met zout en peper
en rondom bruinbakken in de wok.
* Het ei los roeren en op smaak brengen met peper en zout.
* De rijst goed wassen en gaar koken (ca. 15 minuten) in de kippenbouillon.
* De gare rijst in een zeef gieten en even spoelen onder koud stromend water.
* De rijst uitstorten op een groot bord en laten afkoelen en uitdrogen. Af en toe met een vork roeren om te voorkomen dat de rijst aan elkaar gaan plakken.
* In de wok de ui aanfruiten.
* De overige groenten, (peper) en knoflook toevoegen en ongeveer 3 minuten al omscheppend op een hoog vuur bakken.
* Strooi er het gemberpoeder er over.
* De ham en het gewokte vlees toevoegen en ca. 1 minuut laten meebakken.
* (De sambal toevoegen en het geheel goed door elkaar roeren.)
* Schep de gewokte groente en het vlees naar de ene helft van de wok.
* Voeg beetje voor beetje het roerei toe en roer stevig om korrelig roerei te maken. Zorg steeds dat het ei bijna gestold is voor je meer ei toevoegen.
* Als alle ei gestold is, in porties de rijst toevoegen en op medium hoog vuur bakken.
* Bak tot alle rijst goed warm is.
* Op smaak brengen met ketjap.
Variaties:
* Taugé en/of erwtjes toevoegen. Spoel de taugé af met kokend water, verwijder eventueel de kopjes en voeg deze op het laatst toe.
* Scampi aanbakken en op het eind toevoegen.
* Bak van het eiermengsel een omelet.
* Lekker met Atjar Tjampoer en pindasaus.
* Het vlees kruiden met:
- 0,5 theelepel gemalen komijn (djinten) en 1 theelepels gemalen koriander (ketoembar)
- 0,5 theelepel gemalen koriander, 1,5 theelepel gemberpoeder, 0,5 theelepel koenjit (kurkuma)
Pindasaus:
* Bak 1 gesnipperde sjalot en 1 uitgeperst knoflookteentje kort in 1 eetlepel olie.
* Voeg 200 gram pindakaas toe en roer dit tot een gladde saus met water of kokosmelk.
* Breng de saus aan de kook en breng op smaak met ketjap manis en sambal oelek.
Bron:
http://www.smulweb.nl/recepten/1353658/Variatie-op-nasi-van-de-chinees
Geen opmerkingen:
Een reactie posten