Pagina's

donderdag 3 oktober 2013

Tomatensoep met balletjes

- boter of olijfolie
- 1 grote ui of 2 kleine
- 2-3 groene selderstengels
- 1 grote wortel
- 2 teentjes look
- 2 laurierblaadjes
- 5-6 takjes verse tijm
- 1,2 tot 1,5 kilo tomaten
- 1 klein potje tomatenpuree (70 g)
- 1,5 liter kippenbouillon of 1,5 liter kokend water + 1,5 kippenbouillonblokje
- peper en zout
- oxo
- (tabasco)

- 300 g gemengd en gekruid gehakt (varken-rund)
- 1 ei
- 1 flinke eetlepel paneermeel

* De ui, selder, wortel en look grof snijden.
* Doe de boter of olijfolie in een hoge kookpot en stoof de ui en de look glazig. 
* Doe er na 2-3 minuten de wortel, selder en laurier bij. 
* Roer regelmatig en laat zo'n 8 minuten op een zacht vuurtje garen. 

* De tomatenpuree toevoegen en ca. 1 minuut laten meebakken.

* Haal de laurier uit de kookpot en stop hem samen met de tijm in een thee-ei.

* Snijd de tomaten grof en voeg bij de rest van de groenten.
* Laat 5 minuutjes meesudderen onder regelmatig roeren.
* Overgiet met de kippenbouillon en doe het thee-ei bij de soep.

* Laat de soep zo'n 25 minuten zachtjes koken. 
* Meng ondertussen het gehakt met het ei en het paneermeel en rol er balletjes van. 
* Haal het thee-ei uit de soep, mix de soep en giet ze door een roerzeef.

* Zet de soep terug op het vuur en doe er geleidelijk aan de balletjes bij. 
* Als de balletjes komen bovendrijven, zijn ze gaar. 

* Laat de soep nog ca. 10 minuten pruttelen op een heel laag vuurtje. Het is belangrijk dat je de balletjes in de soep gaart want ze geven op hun beurt ook nog veel smaak af aan de soep. 
* Op smaak brengen met peper, zout, oxo en eventueel tabasco.
 
Bron:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten