Pagina's

dinsdag 16 november 2021

Far Breton, pruimentaart uit Bretagne

4 personen
 
- 125 g ontpitte gedroogde pruimen
- 1/2 dl rum 
- 100 g bloem
- 75 g suiker
- snufje zout
- 2 eieren
- 500 ml melk 
- 1 vanillestokje

- boter
 
* De pruimen in twee verdelen en laten weken in de rum gedurende 1 nacht.

* Een gebakvorm (4 à 5 cm hoog) inwrijven met boter.
 
* Oven voorverwarmen op 180 °C.
 
* De uitgelekte pruimen over de bodem van de vorm verdelen.
 
* Snij het vanillestokje in de lengte door de helft, doe het samen met de melk in een pannetje en verwarm enkele minuten op laag vuur (laat het niet het kookpunt bereiken). 
* Haal het vanillestokje er vervolgens weer uit.

* Giet de bloem in kom, maak een putje in de kom met daarin de suiker, het zout en de eieren.
* Zachtjes aanmengen, zoals voor pannenkoekendeeg.

* De lauwwarme melk beetje bij beetje aan de bereiding toevoegen. Vermijd klonters.

* Giet er de rest van de rum bij. 

* Het deeg over de pruimen gieten. 

* Bestrooien met kaneel en wat in kleine stukjes gesneden boter. 
 
* Plaats ca. 50 à 60 minuten in de oven, tot de bovenkant een lichtbruine kleur heeft.
 
* Prik met een satéstokje of mes in de taart, als deze er schoon weer uitkomt is de taart gaar. 
 
* Bestrooi met poedersuiker.
 
* Kan zowel lauw als koud gegeten worden. 

 Variatie:

- Vervang de rum door armagnac of calvados. 

- Vervang de gedroogde pruimen door rozijnen, kersen, cranberries, appels, peren of ananas.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten