Pagina's

zaterdag 18 augustus 2012

Luikse sla met eieren

4 personen
 
- 6 eieren
- 4 grote aardappelen
- 2 sjalotten
- 4 plakjes spek (ovengebakken, gezouten of gerookt, dit naar smaak)
- (1 Luikse witte pens)
- 150 g gekookte sperzieboontjes
- boter
- 4 eetlepels gesnipperde verse kervel of fijngehakte peterselie of bieslook
- peper en zout

Voor de vinaigrette:
- 1 eetlepel mosterd
- 1 eetlepel frambozenazijn, witte wijnazijn, witte balsamicoazijn of appelazijn
- een scheutje maïsolie
- 1 eetlepel gehakte walnoten
- peper en zout


* Kook de aardappelen in de schil, 
* Pel ze al dan niet – naar eigen smaak en ouderdom van de aardappel. Laat ze afkoelen en snijd ze in plakjes, partjes of blokjes.
* Kook de boontjes beetgaar (4 à 5 minuten) en verfris ze in ijswater om de groene kleur te bewaren.
* Kook de eitjes net niet hard.

* Snipper de sjalotjes en snijd het spek in reepjes.
* Bak de aardappelen goudbruin in boter en doe er de sjalot en het spek bij.
* Kruid met peper en zout.
* Op het eind mogen ook de in plakjes gesneden Luikse worst en de gekookte boontjes erbij.
* Warm nog even door.

* Roer de mosterd los met de azijn.
* Doe er peper en zout bij en werk op met olie.
* Meng tenslotte ook de noten door de vinaigrette.

* Doe de vinaigrette door de boontjes en de aardappelen.
* Werk af met de kervel en de gesneden eitjes.


Variatie op vinaigrette:
- 1,5 dl olijfolie, 5 cl witte wijn-of appelazijn, 1 el mosterd en 1 el honing 
- 1,5 dl olijfolie, 5 cl witte balsamicoazijn en 1 el mosterd.
- 1,5 dl olijfolie, 5 cl appelazijn en 1 el Luikse siroop 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten