- 1 eetlepel natuurlijke yoghurt
- 1/2 liter gesteriliseerde melk
* De melk opwarmen tot 41-43°C.
* Voeg al roerend enkele lepels warme melk bij de yoghurt.
* Giet de rest van de melk bij het mengsel en roer goed door elkaar.
* Vul de potjes van de yoghurtmachine of giet het mengsel in een thermosfles.
* Na ca. 8 uur (thermosfles) is de yoghurt klaar.
* Plaats direct in de koelkast.
* De
yoghurt is een week houdbaar, maar het is beter
iedere 4 dagen een nieuwe voorraad te maken.
Gebruik dan wat van de oude yoghurt als
activator.
YOGHURT STABILISEREN OM ERMEE TE KOKEN
Veel gerechten uit het Midden-Oosten en ook uit India
hebben yoghurt als ingrediënt. Als er met yoghurt gekookt
wordt, bestaat echter het gevaar dat hij schift.
Stabilisatoren zoals maizena en eiwit beletten
dit.
- 1 liter yoghurt
- 1 licht geklopt eiwit OF
1 eetl maizena vermengd met wat water of melk
- 3/4 tl zout
* Klop de yoghurt in een grote kom tot hij vloeibaar is.
* Voeg het eiwit of het maizenamengsel toe en wat zout.
* Roer goed door elkaar met een houten lepel.
* Breng
langzaam aan de kook, terwijl u voortdurend EN
SLECHTS IN EEN RICHTING roert, zet dan het vuur
zo laag mogelijk en laat de yoghurt zonder
deksel ongeveer 10 min. nauwelijks sudderen, of
totdat de yoghurt dik is geworden.
* ZET GEEN DEKSEL OP
DE PAN, want 1 druppeltje stoom dat in de yoghurt valt,
zou alles bederven.
* Na dit proces kan de yoghurt met andere ingredienten gekookt
worden, zoals vlees of groenten, zonder gevaar van
schiften.
Bron:
http://smulpapen.wereldsmaken.com/yoghurt-maken/
Geen opmerkingen:
Een reactie posten