- 4-8 rijpe pruimen
- 3 eieren, gesplitst in dooiers en witten
- 70 g fijne kristalsuiker
- 70 g bloem
- 1 tl vanille-extract
- 150 ml slagroom
- een snufje zout
- ½ vanille stokje
- poedersuiker om te bestuiven
* Verwarm de oven voor op 170 °C.
* Vet 6 kleine ovenschaaltjes (ramekins)
in met plantaardige olie en bekleed ze met bakpapier, dat 1½ cm boven de
rand moet uitsteken. Je kunt natuurlijk ook één grote vorm nemen.
* Halveer de pruimen, verwijder de pitten en snijd elke helft in
3-4parten.
* Verdeel de helft van het fruit over de bodems van de vormpjes
en zet de rest opzij.
* Klop voor het beslag de eidooiers met de helft van het suiker tot een
dikke bleke massa.
* Spatel met een pannenlikker eerst de bloem door de
eimassa, gevolgd door het vanille-extract, half stijfgeslagen room en zout.
* Snijd het
vanillestokje in twee en schraap de zaadjes eruit; roer ze door het beslag.
* Klop de eiwitten met de overgebleven suiker tot schuim dat in stijve,
niet droge pieken blijft staan.
* Spatel het luchtig door het beslag.
* Spatel het luchtig door het beslag.
* Giet het over de pruimen tot het tot driekwart van de papierenrand
staat.
* Zet de vormpjes 15-20 minuten in de oven (grote vorm: 20-30 min).
* Haal ze eruit en
verdeel de overgebleven pruimen elkaar licht overlappend bovenop.
* Bak de
cafloutis nog 5 minuten tot een in het midden gestoken satéprikker er schoon en droog uitkomt.
* Laat de clafoutis iets afkoelen voor u ze uit de vormpjes haalt.
* Bestuif
ze met poedersuiker en serveer ze.
* Je kunt ze warm serveren met een bolletje ijs of koud bij de koffie.
Bron:
Geen opmerkingen:
Een reactie posten