Pagina's

zondag 23 september 2012

Cheesecake met 2 bodemvariaties

Bodem 1

- 200 gram bloem
- snufje zout
- 75 gram suiker
- 100 gram koude boter, in stukjes
- 1 losgeklopt ei

- springvorm van 26 cm

* Verwarm de oven voor op 180 °C.
* Doe de bloem, suiker en zout in de keukenmachine en mix even.
* Voeg de stukjes boter toe en mix tot alles goed gemengd is.
* Meng het ei erdoor.

* Het deeg met koude handen vlug tot een bal kneden.
* Wikkel de deegbal in folie en laat ca. 30 minuten rusten in de koelkast.

* Leg het deeg op wat bakpapier en druk plat.
* Leg  een tweede vel bakpapier op het deeg en rol het deeg uit.
* Laat nog even opstijven in de koelkast.

* De bodem ca. 30 minuten blind bakken in een voorverwarmde oven van 180°C.

* Laat het deeg afkoelen voordat de vulling erin gaat.

Bodem 2

- 150 gram zandkoekjes of biscuitjes
- 70 gram roomboter

- springvorm van 26 cm

* Verwarm de oven voor op 180 °C.

* Knip 2 repen van ongeveer 6 -8 cm breed uit een stuk bakpapier en bekleed hiermee de binnenkant van de opstaande rand van de taartvorm. 

* Smelt de boter.
* Verkruimel de koekjes in de keukenmachine.

* Voeg de gesmolten boter toe aan de koekkruimels en meng goed door elkaar met een houten lepel
* Verdeel het mengsel over de bodem van de vorm en druk goed aan.
* Laat nog even opstijven in de koelkast.

* Zet de bodem 10-15 minuten in de oven bij 180 °C.
* Laat de bodem afkoelen voordat de vulling erop gaat.


Vulling

- 5 verse eieren
- 175 gram suiker

- 500 gram kwark
- 150 ml zure room


- geraspte schil van 1 onbespoten citroen
- 15 ml citroensap
- een paar druppels vanille-essence of een zakje vanillesuiker

* Oven voorverwarmen op 150 °C.

* Splits de eieren.
* Klop de suiker met de eidooiers witgeel. 
* Voeg de zure room, kwark, geraspte citroenschil en vanille-essence toe en klop goed door elkaar.

* De eiwitten stijf slaan en voorzichtig door het kwarkmengsel mengen tot je een dik schuimig mengsel verkrijgt.

* Giet het mengsel op de bodem en laat ca. 90 minuten bakken bij 150°C.

* Let op dat de taart niet te bruin wordt, dek zonodig af met een stukje aluminiumfolie.

* Laat de taart in de oven afkoelen met de ovendeur open.

Tips:
- Vervang de verse citroensap door citroenrasp met suiker uit een potje, gebruik dan wat minder suiker.

Bron:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten